Informatikai táborok 2019-ben. Melyiket válasszam?

Az elmúlt években egyre több fajta táborra lehet jelentkezni és persze nincs ez másképp az informatikával kapcsolatos táboroknál sem. Minden korosztálynak van lehetőség megtalálni az igazit, a kisebbek számára ajánlott általános tudást mélyítő és az érdeklődést felkeltő, illetve a nagyobbak számára a speciálisabb tudást adó táborok között lehet válogatni. Ahhoz, hogy a szülőknek segítsünk eligazodni a különböző informatikai táborok között, alább összegyűjtöttük, hogy milyen tematikájú táborok vannak, illetve hogy hol és milyen árban lehet ezeket elérni.

 

Általános ismerkedést elősegítő táborok

A legtöbb tábor egy adott részére koncentrál az informatikának, de azért még bőven található olyan is, amely az általános tudás megszerzésére ad lehetőséget. Ezekben a táborokban 5 nap alatt több dologba is belekóstolhatnak a gyerekek, a blokk alapú programozástól egészen a robotprogramozásig. Habár hátránya ezeknek a táboroknak, hogy igazán mélyen nem ismerkedhetnek meg a gyerekek egyik területtel sem, az előnye kétségkívül az, hogy segít szélesíteni az ismereteiket és főként az, hogy megtalálhatják azt, ami igazán érdekli őket és később már olyan tematikus táborokra jelentkezhetnek.

Kinek Ajánljuk? Azoknak, akik most kezdenek el ismerkedni az informatikával

Mennyibe kerülnek? 20.000 Forinttól

Ki szervez ilyen táborokat? Csiki Pihenőkert, Play&Think, Elevensport, Agóra Szeged, Debreceni Egyetem nyári tábora, Digiscool, VISZ Programozó Tábor

 

Minecraft

A Minecraft-ot a szülők leginkább úgy ismerik, mintha egy számítógépes Lego lenne, ugyanakkor remek belépő a programozás felé, ugyanis egy idő után már parancssorban programoznak a gyerekek és onnan már csak egy lépés egyéb programnyelvek későbbi elsajátítása.

Kinek Ajánljuk? 8-12 éveseknek, akik már szeretik ezt a játékot

Mennyibe kerülnek? 25.000 Forinttól

Ki szervez ilyen táborokat? HelloWorld Minecraft, Redstone, Funside, Logiscool, Dr. Code, Digiscool, Helikon Stúdió, SmartStudios, Creative Science, Skool

 

Blokkalapú programozás

Ez a fajta programozás kifejezetten a legkisebbek számára lehet érdekes, ahol a képernyőn a kis blokkokat összekötve érdekes programokat készíthetnek, és gyorsan sikerélményre tehetnek szert. Ezekben a táborokban a számítógépes programok mellett, most már akár Android-os mobil applikációkat is fejleszthetnek a táborozók.

Kinek ajánljuk? 8 éves kortól

Mennyibe kerülnek? 25.000 Forinttól

Ki szervez ilyen táborokat? Funside, Logischool, Webler, Dr. Code, Smartstudios

 

Robot- és drón programozás

Ezen táborok előnye, hogy a programozás sikerét fizikailag is megtapasztalják a táborozók, például ahogy a robotok végigmennek maguktól egy pályán. Ha pedig még egy drónt is meg tudnak reptetni, akkor a gyerekek már tényleg egy sci-fiben érezhetik magukat.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik már részt vettek blokkalapú programozó táborokban vagy már ismerkedtek otthon a fejlesztéssel

Mennyibe kerülnek? 30.000 Forinttól

Ki szervez ilyen táborokat? HelloWorld Robotprogramozó, Funside, Logiscool, Dr. Code, Nagykovácsi Iskola, SmartStudios

 

3D tervezés és nyomtatás

A jövőben valószínűleg egyre nagyobb hangsúly kerül erre a szakágra, a fogtechnikától a hídépítésig bárhol hasznos lehet.

Kinek ajánljuk? Akiket érdekel a grafika, modellezés és tervezés

Mennyibe kerülnek? 44.000 Forinttól

Ki szervez hasonló táborokat? eTalon School

 

Videos/Youtuber

Ma már megkerülhetetlen a youtuberek és vloggerek világa, így azok a fiatal influenszerek akik érdeklődnek a videózás iránt, már ilyen táborokban is kipróbálhatják magukat, ahol többen egy csapatban megismerhetik a videózás csínját-bínját, a vágásoktól világítástechnikáig. 

Kinek Ajánljuk? Akik szeretnek szerepelni, a TikToktól a Youtubeon át az Instagrammig próbálgatják magukat és szeretnék jobban megismerkedni ezeket.

Mennyibe kerülnek? 25.000 Forinttól

Ki szervez ilyeneket?:  People team, Funside, Logiscool, Dr. Code, Digiscool, Smartstudios

 

Gamer Táborok

10-20 éve a lanozás virágkorát élte, amikor a baráti kör vagy egy-egy közösség összegyűlt és 3-4 napig különféle játékokat játszottak a résztvevők, meg-megszakítva egy focival vagy pingpongozással. Bár most már jóval kevesebb ilyen van, de azért még megtalálhatók a táborok között. A közösségi élményen túl a játékok fejlesztik a koordinációs készségeket és a stratégiai gondolkodást, problémamegoldást és a résztvevők megtanulják, hogy kell egy csapatban együttműködni, ami talán a legfontosabb készség a jövő munkahelyein.

Kinek ajánljuk? Bárkinek, aki szeret számítógépen játszani

Mennyibe kerülnek? 30.000 forinttól

Ki szervez ilyeneket? GameStar tábor, Dr. Code, Élménytábor

 

Bármely tábort is választjátok, amelllett hogy a táborozók biztosan jól fognak szórakozni, érdekes és hasznos dolgokkal ismerkedhetnek meg. Ha ti már voltatok ilyen táborban,írjátok meg kommentben vagy a facebook csoportban! Ti melyiket ajánljátok?